diumenge, 30 d’abril del 2017

El processat del material plàstic (I)


El processat del material plàstic (I)


Emmotllament per injecció.

S'escalfa el plàstic en forma de grànuls fins que es fon. Mitjançant un cargol giratori s'introdueix en un motlle. Quan s'ha solidificat es treu l'objecte produït del motlle. S'utilitza per fabricar cubs, plats, carcasses d'objectes i peces complexes.

Extrusió.

Mitjançant un cargol sense fi es pressiona el plàstic fos i se li fa passar per un filtre amb la forma desitjada. En traspassar el forat es refreda el plàstic amb un raig d'aire o aigua freda i es talla en seccions iguals. S'utilitza per a fabricar objectes de gran longitud i secció constant com, per exemple, bolígrafs.

Emmotllament per bufat.

El motlle s'obre per la meitat i s'introdueix un got fi de plàstic o preforma que s'ha escalfat prèviament. Es insufla aire a pressió i la preforma pren la forma del motlle, després s'obre el motlle i s'expulsa la peça. S'utilitza per fabricar ampolles, recipients i peces buides.

Emmotllament per compressió.

Una preforma de plàstic termoestable s'introdueix en una premsa amb la forma que volem obtenir. Es pressionen les dues parets del motlle mentre s'aplica calor i el plàstic pateix un procés de curat que permet formar un sòlid uniforme, rígid i homogeni amb gran resistència a les altes temperatures. Posteriorment uns ressorts empenyen la peça i la extreuen del motlle. Es fabriquen peces grans però no molt complicades com el quadre de comandament d'automòbils.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada