diumenge, 30 d’abril del 2017

Teoria i pràctica de la impressió 3D

Teoria i pràctica de la impressió 3D


Un mètode de fabricació que s'està estenent últimament és el de la impressió 3D.

En aquest mètode una bobina de plàstic es fa passar per un forat fi o extrusor alhora que s'escalfa. El plàstic fos es diposita per capes sobre una superfície per fabricar l'objecte desitjat. Perquè el capçal d'extrusió arribe a qualsevol punt es mou de baix a dalt i d'esquerra a dreta. La base es mou de davant a enrere.


Passos a seguir

La fabricació d'un objecte requereix en primer lloc del seu disseny amb un programa de gràfics en 3D. La figura obtinguda es transforma en capes mitjançant una altra aplicació. I Finalment la impressora diposita una capa sobre una altra creant, si cal, estructures temporals per sostenir la figura mentre s'imprimeix.

Disseny

En el nostre cas utilitzarem l'aplicació Tinkercad que no requereix instal·lació i s'executa a través del navegador després de registrar-nos. Una vegada elaborada la figura li posarem el nom que vulguem i la exportem en format STL. També podem utilitzar qualsevol altre programa de disseny gratuït com Blender o Sketch Up.

Conversió en capes

Per passar la figura 3D a capes utilitzem el programa CURA 3D. En aquest programa haurem de tenir en compte si volem escollir l'opció crear una base o no, si volem crear una estructura de suports temporals per a les parts en voladís i si l'objecte ho volem farcit totalment o amb una estructura densa o poc densa en el seu interior . El programa ens permet posar diversos dissenys 3D per imprimir-les conjuntament. Per acabar, el programa ens demana exportar el fitxer de capes a una unitat extraïble, preferiblement una memòria SD.

Impressió

La impressora que disposem a l'institut és un model Prusa Mendel i3. Abans d'imprimir hem de fer una mica de laca sobre la superfície perquè la figura quede adherida. Un cop introduïm la memòria SD pressionem la roda al costat de la pantalla i seleccionem el fitxer que volem imprimir. La impressora escalfarà la superfície on s'ha d'imprimir l'objecte i el capçal d'extrusió. Quan la superfície s'ha aconseguit 60 ºC i el capçal 200 ºC començarà a imprimir. El temps que es tarda a imprimir la figura depèn de la seua mida i pot ser de diverses hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada