diumenge, 30 d’abril del 2017

El processat del material plàstic(II)

El processat del material plàstic(II)


Filat

Es trituren els grànuls de plàstic i es converteix en pols. El polímer en pols s'introdueix juntament amb nitrogen que crea una atmosfera anaeròbia. La pols passa a través d'una reixa calenta i es fon. El polímer fos passa a través d'unes filtres amb múltiples forats per obtenir fins fils. Aquests fils es refreden amb un raig d'aire o aigua freda i després s'estiren i s'enrotllen en bobines. Amb aquest procés es fabriquen els fils de les fibres tèxtils.

Laminat

Per obtenir làmines fines es poden utilitzar dos processos. El laminat per extrusió per bufat o el calandratge.
El laminat per extrusió amb bufat es fa passar el polímer fos a través d'un filtre en forma d'anell amb un raig d'aire que surt des de l'interior de l'anell, obtenint una pel·lícula fina en forma de cilindre. Posteriorment el plàstic pren forma de làmines ajudat per uns rodets que fan de guia i es solidifica. Amb aquest mètode es fabriquen rotllos de film transparent i bosses.
Al calandratge es comprimeix la massa de plàstic entre rodets calents que giren en sentit contrari i el pressionen per poc a poc anar obtenint una làmina fina, encara que no tant com amb el mètode anterior. S'utilitza per exemple per fabricar estovalles de plàstic.

Espumació

Per fabricar escumes plàstiques s'introdueix aire en el material mitjançant agitació, insuflació o mitjançant un producte escumant. A continuació se li dóna forma amb els sistemes d'injecció, extrusió o calandratge. El material obtingut és molt lleuger. S'utilitza aquest mètode per fabricar esponges o matalassos.

Emmotllament al buit

Es col·loca sobre un motlle una làmina fina de material plàstic de manera que done suport bé sobre les vores. Un cop aplicat el tancament la planxa és escalfada per la part superior amb unes llums infraroges i per la part inferior s'extreu l'aire a través d'uns forats. L'aire pressiona des de dalt i la làmina adquireix la forma del motlle pegant-se a les seves parets. Amb aquesta tècnica es fabriquen peces de poc gruix, per exemple safates de bombons o d'ous.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada